丫媽好野 陸永嫂一句簡單說話 搞到兩個女爆喊 「我哋以後冇得鬧交」

丫媽好野 陸永嫂一句簡單說話 搞到兩個女爆喊 「我哋以後冇得鬧交」

星爸星媽
By Presslogic on 10 Jan 2018

好多人都係要經歷過失去才會懂的珍惜,而想要教導小朋友學懂珍惜身邊人這個觀念也不困難,陸永嫂Reina就用了一句簡單說話,不但令兩個愛女陸一穎(Hannah)同陸一心(Simsim)不再鬧交,還讓她們懂得愛自己身邊人這個道理。

Screen Shot 2018-01-10 at 3.58.17 PM

陸永嫂昨日在社交平台上載了一張相片和片段,先是在相中看到HannahSimsim攬人一團哭喊,爸爸陸永則在一旁,而陸永嫂便留言表示:「如果你哋都唔鍾意大家,食埋呢餐之後,你哋就去執行李啦!一個去婆婆屋企住,一個去嫲嫲屋企住,大家以後唔好再見啦!你哋商量吓去邊個度住,我轉頭落嚟話我知!」

Screen Shot 2018-01-10 at 3.58.30 PM

看到此真的讓人一頭霧水,為何陸永嫂會覺得兩姐妹會唔鐘意對方呢?幸好陸永嫂為大家解開謎底,表示:「落雨揸車睇路已經好辛苦,由中環到東隧,兩個喺後座不停嘈,不停投訴,不停雞蛋裏挑骨頭... 出咗東隧之後,「好啦,你哋咁唔鍾意大家,一個搬去嫲嫲屋企住,一個搬去婆婆屋企住,以後唔好見啦……」返到屋企我叫佢哋商量好,食埋pizza就自己執行李,我車走佢哋... 我就上咗房喇!喺房聽到佢哋喊住傾偈,但唔知佢哋講乜...所以叫Maria收埋電話錄畀我睇... 發現感人嘅一幕...

在片中看到HannahSimsim在工人姐姐隔離,邊喊邊食Pizza,仲不斷講出一些姐妹情深的說話,大讚對方,喜歡和對方玩,還承諾唔鬧交做番好姐妹添。

Screen Shot 2018-01-10 at 3.59.04 PM

有網友看到均表示陸永嫂的教導方法好正,既可以令兩個女明白到失去身邊至親的人感受,亦同時讓她們思考應如何向對方表達愛,最重要的是她們均知道鬧交是不對的。

Text: Mami Editorial
Photo & 
Video Source:陸永嫂Reina @Instagram

Share to Facebook