六個月大B食零食有助訓練咀嚼 推介五款營養健康BB零食

六個月大B食零食有助訓練咀嚼 推介五款營養健康BB零食

Bloggers 專欄
By Ms Leely and Pbear on 22 Jan 2018

有人問Ms Leely 平時會唔會比Pbear食零食?其實醫生建議六個月大的BB餐與餐之間可以食適量嘅零食或小食,這樣有助訓練咀嚼同小手肌!但如果毫無節制咁食零食,會引致肥胖、影響正餐食欲、營養失衡等等,所以爸媽唔單止要限制小朋友,仲要揀有營養健康嘅食品俾BB!

IMG_7301

今日就等Ms Leely 推介5 款LOVE CHILD ORGINIAC 嘅健康零食,等各位媽媽同BB食得有營啦!
1. 藜麥蔬果蓉系列 6m+
Pbear 六個月大就開始加固,剛剛開始加固時水果蓉係一個唔錯選擇。藜麥果蓉系列每一包都有粒粒藜麥,佢唔單止包含咗9種胺基酸,提供蛋白質,提高人體鈣質吸收,仲幫助BB
強健骨骼發育。
IMG_7303
2. 乳酪穀物蓉系列 8m+
如果你BB有濕疹,Ms Leely 建議媽媽要選擇不含小麥嘅食物,可以試試乳酪穀物系列,因為佢不含麩質 (gluten free) ,每包都有乳酪同小米,營養價值極高,乳酪仲可以促進腸道健康,令BB容易消化吸收!
IMG_7321
3. 飛行米餅系列 7m+
呢款米餅係有機認證,不含防腐劑同基因改造,Ms Leely 最鍾意佢用蔬果帶出甜味,外脆鬆化,Ms Leely 推薦呢款俾剛有牙仔嘅BB,可以容易進食,唔驚咬唔到。
IMG_7338
4. 粟米鴨仔餅系列 9m+
可愛嘅鴨仔形狀可以吸引BB自己拎著食!訓練咀嚼同小手肌肉。鴨仔餅用稻米粉、葵花籽油,粟米粉同蔬果製成,最重要佢無添加糖、鹽、香精。原來BB三歲前最好唔食太多油鹽糖,會影響腦部發育,這款就可以放心比BB食啦!
IMG_7350
5. 真果穀物棒系列 12m+
Pbear 就快一歲,可以食這款穀物棒,佢係加拿大製造,獲USDA有機認證。使用藜麥、莧菜、奇亞籽同新鮮水果製成,非常有益!仲有Pbear 最鍾意食嘅香蕉同藍莓味,有果味,Ms Leely 覺得好健康。推推推!
IMG_7358
希望各位爸爸媽媽覺得今次文章有用,多多分享同讚好!

Text & Photo: Ms Leely

【誠徵Bloggers!】想分享你的懷孕及育兒日常?請將投稿連同約40字個人簡介和近照一張,電郵到: [email protected],我們會幫你開設個人專欄,文章經編輯部潤飾後更有機會刊登在FB專頁,快點踴躍投稿吧!

新手媽媽,本身是設計師,主修舞台服裝設計, 曾在英國,美國舉行Fashion show ! 2017年,年初一誕下小寶寶Pbear 做全職媽媽, 喜歡和大家分享媽寶生活趣事,和時裝化妝心得! https://www.facebook.com/pg/MsLeelyandPbear

Follow Instagram: mami.presslogic

Share to Facebook