你當佢係草   父母當佢地係寶   家長5樣唔捨得掉的孩子物品

你當佢係草 父母當佢地係寶 家長5樣唔捨得掉的孩子物品

媽媽日常須知 · 媽媽心事 · 親子相處
By Presslogic on 24 Jan 2018

BB逐慚長大,好多物唔再啱用啱著,留下很多物品,而好多父母唔捨得掉,重會珍而重之收藏。之後,再拎返出來望住心更會不期然地微笑。睇以下有無你同樣收藏既物品。

1.BB的在醫院所帶的手帶腳帶

pexels-photo-734541

BB在醫院所帶的手腳帶上有小朋友資料,作辨識之用,同時猶如他們第一份身份證明,證明他們誕生,非常值得紀念收藏。

2.初生BB的手印腳印

shutterstock_1029007101

PRESSLOGIC

不少父母會為初生的寶貝製作立體手印腳印,送給一家人一份獨一無二的禮物永久保存,慶祝BB降生到世上。

3.童年的作品

child-885831_1920

小朋友首次的畫作、小手作、作文等,雖然畫技拙劣,筆跡稚嫩,但都是他創作成果。如果題目是<<最愛的媽媽>>點會捨得唔要,重會表起佢放係當脤處。

4.BB衫褲鞋襪

booties-2047596_1920

BB大得很快,貼身的衫褲鞋襪很快便不合身,但這些小衫、小襪十分可愛,很多媽媽都唔捨得掉,回想BB還在手抱的時光。

5.乳齒

PRESSLOGIC

小朋友大約6歲開始換牙,有些家長會蒐集乳齒作記作紀念,同時作為成長的記錄。現時,市面上有專門收藏牙齒的蒐集盒,可讓放入整排牙齒,還可貼上貼紙記錄掉牙齒的日期。

 

Text: Mami Editorial

Follow Instagram: mami.presslogic

Share to Facebook