【準媽媽飲咩好?點飲先健康?五大最愛飲品及製作方法】

【準媽媽飲咩好?點飲先健康?五大最愛飲品及製作方法】

Bloggers 專欄
By DolphinB on 09 Feb 2018

記得懷孕頭3個月,成日好想食嘢,但係孕婦好多飲食禁忌。加上想食嘢,但腸胃消化同以前唔太相同,但係又要有足夠營養俾啊B~~

cover
有時諗今日食乜飲乜都好苦惱。就飲品為例,以前成日飲嘅:
紅茶、咖啡 X (咖啡因影響BB發育)
綠茶 X (太寒涼)
汽水 X (高糖、色素、冰寒涼、有咖啡因)
紙包飲品 X (高糖、色素)
果汁 ? (以為無問題,但消委會測試...好多標榜低糖高纖果汁實際不是如此,甚至有色素和防腐劑。而且水果質素和製作儀器衛生也令人擔心)
好了,數了這麼多不建議飲的,那有什麼可以飲??
其實飲果汁無問題,只係自己製作知道來源就可以安心飲。
另外,過左3個月,紅茶、咖啡等飲品只要咖啡因含量不超標無問題。
英國食物標準局建議孕婦限制咖啡因的攝取量每日不超過200毫克:

drink

DolphinB 孕期飲品分享:

1. 暖檸蜜~
切新鮮檸檬放入密封器皿內,加入蜂蜜。
每次飲用只需自行取檸檬和蜂蜜加水就可以了。

dol03

便宜、易製又好味,
而且酸甜可以舒緩孕吐,又有維他命,特別是維他命C。
特別留意,不要用熱水,用暖水就ok了,熱水會破壞蜜糖的營養成份啊。

2. 百香果水
百香果是我奶奶買給我的,想不到原來一查對孕婦很好。

dol06

例如可以:、緩解失眠、穩定情緒、通便助消化、舒緩孕吐,仲可以改善因神經緊張所引起的肌肉痙攣、抽搐、疼痛等。

dol12

飲用方法也超簡單,只要對切一半百香果,把果肉取出放在器密封器皿內,飲用時加水就ok了。

dol08

dol22

份量就因個人喜好調節,鐘意甜一點可以加一點蜂蜜。
味道是百香果特有的酸甜味,其實我覺得就算唔飲,淨係聞都覺得好舒服,心情真的舒緩了的感覺。
唯一有難道是新鮮百香果不是很多地方有賣。

dol24

dol26

3. Pukka 「有機孕期調理茶 (Motherkind Pregnancy) 」
【特別為懷孕女性而調配】

PB261441

我未有海豚BB前,每日都會飲一杯茶,睇心情飲:紅茶、花茶、綠茶...有左之後就唔敢再亂飲了。
有日朋友介紹:Pukka 的孕期調理茶,知道佢地上奶茶好出名,但原來佢有出孕期調理茶!
一飲就愛上了,飲完覺得好 Relax同舒服!我久不久就沖來飲。

PB261394

Pukka 此茶特別為妊娠第二期(懷孕13~24週)及第三期(懷孕25~36週)的孕媽媽調配
特調懷孕成份如下:
?紅桑子葉 - 強化生殖系統懷孕期的需要
?蘆筍根 - 滋潤女性
?洋甘菊 - 減輕壓力,紓緩情緒,幫助睡眠
?蕁麻葉,薄荷葉和甜茴香籽 - 幫助消化,改善便秘,紓緩孕吐情況
?不含咖啡因 享受花茶之樂中調理孕期需要

PB261381
另外,佢價錢好便宜!團購價才$50一盒,有20包。
如果你都想團購這裡可以幫手入Whatsapp Group購買:https://chat.whatsapp.com/invite/FMXBTg7GibeBywY2qG4pm2

4. 鮮奶 +喜歡的東西

dol018

我會睇心情加:芝麻、香蕉、甚至朱古力,最多係加芝麻~因為想海豚BB多D頭髮 XD。

香蕉同朱古力純是我個人想食,當然不能過量啦~
媽媽滿足,寶寶開心~XD
至於鮮奶用全脂還是脫脂?
我自己用全脂的,因為味道同營養都較高;但如果本身有高血壓、糖尿、過重,就要用返脫脂啦。

5. 媽媽奶

doll1

各大奶粉廠送的媽媽奶~
好多唔同嘅講法,有D人話媽媽奶會肥媽不肥B~
但有D人又話飲媽媽奶好~
其實個人認為真係好睇個人體質同口味,我自己在頭3個月,格2、3個鐘就會肚餓,而我有時唔知食咩好時,就會飲媽媽奶~
飲得最多係半夜肚餓~XD
So far 我到依家就無肥過~~~
不過如果本身增磅好勁的人,就真係唔好飲咁多。

以上純個人口味分享~汽水其實我有時都會偷飲幾啖,
孕期媽媽都好辛苦了,希望大家都一齊平安、健康、又有口福咁過呢280日!

Text & Photos : DolphinB

【誠徵Bloggers!】想分享你的懷孕及育兒日常?請將投稿連同約40字個人簡介和近照一張,電郵到: [email protected],我們會幫你開設個人專欄,文章經編輯部潤飾後更有機會刊登在FB專頁,快點踴躍投稿吧!

以每人都「值得擁有」幸福生活而前進,與老公為食龍由中學相戀到現在懷有海豚寶寶。曾是一位幼稚園老師、網絡平台編輯及公關,髮型用品代言人,現職digital marketer及全職媽媽。

Follow Instagram: mami.presslogic

Share to Facebook