【姨媽定姑媽?親朋戚友點樣叫?親戚稱呼計算機幫到你】

【姨媽定姑媽?親朋戚友點樣叫?親戚稱呼計算機幫到你】

Bloggers 專欄
By LULU on 14 Feb 2018
每逢拜年,相信好多人都會擔心親戚們過份熱情的關心!例如問:幾時生第二胎呀?現在做盛行呀?
不過,要數拜年最令人擔心及尷尬的情況,莫過於「突然忘記親戚點稱呼」=口=
心入面OS:親戚,你邊位呀?

photo6332415819362969553

卡樂爸來自大家族,親戚數目相當驚人。
爺爺一共生了十三個子女,所以每到拜年時,由大姑媽、二姑媽.......八姑媽、九姑媽.....到姑媽們的子女團,XX家姐、XX表哥、XX表嫂,再到表哥表姐們的子女團......至起碼 4 - 5 圍齊齊團拜。
photo6332415819362969551
不過,有時腦袋會突然一片空白~
當親戚好親切呼喚我的名字時,我卻「突然忘記親戚點稱呼」,那種尷尬,真的很難用筆墨來形容!
另外,卡樂B出世後,我們更遇到另一個難題。例如卡樂爸的堂姐的兒子,卡樂B應該點稱呼他好呢?
photo6332415819362969552
幸好,現時有親戚稱呼計算機App,
可以查找答案。
photo6332415819362969554
除此之外,更可聽熟最潮 Rap  - 親戚你究竟係邊個
來幫助記熟親戚點稱呼!
細細聲說:LULU 有客串Rap 幾句!
請大家多多支持呀~預祝各位新年快樂!家庭和睦!拜年一切順利呀!

Text & Photos : LULU

【誠徵Bloggers!】想分享你的懷孕及育兒日常?請將投稿連同約40字個人簡介和近照一張,電郵到: [email protected],我們會幫你開設個人專欄,文章經編輯部潤飾後更有機會刊登在FB專頁,快點踴躍投稿吧!

80後「新手媽媽」LULU, 努力學習成為好媽媽!熱愛分享媽媽忐忑心情/育兒點滴/食譜/ 日常生活趣事。我相信住家飯有著一股奇妙力量,可以拉近人和人之間距離,亦可以將不愉快的心情抹去,溫暖人心!

Follow Instagram: mami.presslogic

Share to Facebook