【同小朋友去日本唔一定要去東京 日本大阪6日5夜多個親子景點逐個數】

【同小朋友去日本唔一定要去東京 日本大阪6日5夜多個親子景點逐個數】

Bloggers 專欄 · 親子好去處 · 親子相處

日本係一個family care既國家,周圍有好多景點同設施都適合有小朋友嘅家庭,即使雙職爸媽帶住未識性既鯨魚家姐‧蝦子細佬去大阪旅行️,都絕對唔使擔心,同大家分享下較早之前既大阪6日5夜親子之旅啦!

Day 1: 下午抵步大阪關西機場 ->難波酒店check in->  大阪海游館-> 摩天輪->  心齋橋->  龍蝦包

下午4時半到達大阪海游館,人流少,唔使排隊買門票




館內人流亦少,推著BB車參觀都相當輕鬆

大概兩小時就行畢整個海遊館,夜晚嘅海游館都好靚哦!


行完海游館就去坐摩天輪,從高空飽覽海游館一帶景色

然後坐地下鐵去心齋橋掃下街

嘆左個好好味嘅龍蝦包啊, Yummy!! 然後行返去位於難波嘅酒店~~

一早起身係難波掃下街食早餐,然後就出發第二日嘅行程~~

Day 2: 大阪城-> 天王寺動物園->天王寺公園-> 天王寺Harukas 300睇夜景





大阪城係日本3大城之一,同熊本城一樣咁靚! 行到攰又坐低食下雪糕~~



參觀完大阪城,就坐地鐵去天王寺駅,行下百貨店食水蜜桃~~



食飽飽就行去天王寺動物園同旁邊嘅草地公園玩下~~


之後行返去天王寺駅上嘅Harukas 300睇夜景


係天王寺駅食埋晚餐,買D生果就返歸了!

Day 3: 黑門市場->奈良公園餵鹿->五重塔->東大寺->春日大社->難波食街晚飯

一早起身去黑門市場掃街食早餐



行完黑門市場就搭地鐵轉JR去奈良,第一站一定係奈良公園,比兩位小朋友去餵鹿鹿啦! 到而家,鯨魚家姐仲成日都話要帶好朋友去餵鹿, 真係印象深刻!


之後沿著奈良公園,去到五重塔呢個景點




順路去埋東大寺,兩位小朋友穿過寺內老樹幹祈求安康!


參觀完東大寺就去返奈良公園附近食午餐,最後行埋春日大社就完成了奈良嘅行程!


然後搭車返去難波食街搵食,食左必試嘅海鮮三色丼,超好味! 再係附近行下藥庄就返酒店了!

Day 4: 姬路城-> 姬路城動物園-> 神戶->麵包超人博物館->摩天輪-> UMIE廣場->海旁夜景-> 放題晚餐


第4日第一站就來到姬路城,基於之前鯨魚家姐蝦子細佬對於大阪城興趣不大,所以只得爸爸自己一個行姬路城,而媽媽就帶住兩位小朋友去旁邊嘅動物園暨遊樂場玩!







入到去動物園,兩位小朋友沒有太興奮,可能早兩日已經去過天王寺動物園。反而,兩位一見到機動遊戲設施就好興奮了,當日亦只有我倆小朋友玩,好似包晒全場咁,每一個遊戲收費都平,100至150YEN可以3至5分鐘,離遠仲見到姫路城,一邊玩一邊享受美景! 媽媽都想玩埋一份啊!

玩完姬路城食埋拉麵就搭JR去神戶了,小朋友必去麵包超人博物館啦,裡面除左玩,仲有得SHOPPING, 整麵包剪頭髮!!






我地傖促行完街,就去左遊樂場玩,之後坐埋麵包超人小火車,仲玩埋摩天輪,欣賞神戶港嘅黃昏景色!

之後歎埋夜景就去umie&mosaic廣場行街食晚飯


跟住係fisherman's market食放題晚餐,食飽就散步返去JR駅,再回程返難波~~

Day 5: 難波金龍拉麵早餐->京都->八坂神社->法觀寺->二年坂/三年坂->清水寺->梅田大丸百貨shopping & 晚餐

第5日一起第就落街食早餐,揀左呢間朋友推介嘅金龍食拉麵,性價比又真係高喎!



跟住我地又去搭JR,話咁快就到京都,轉一程巴士就到達八阪神社

繼續沿路步行去其他景點,穿過橫街小巷又試下小食,日本美食見到都流晒口水,平凡如燒年糕丸子都超好味!

之後又搵左間餐廳望住呢個法觀寺食lunch, 繼續享受靚景美食!

之後步行去二年坂/三年坂,條街真係好有特式,後花園都靚過人



行完二年坂/三年坂就望到清水寺,可惜我地去參觀嘅時候,清水寺就做緊維修,睇唔到最靚嘅景色

之後返去二年坂/三年坂再補下手信,歎返個必食嘅宇治茶甜品啦,食過返唔到轉頭!!

玩左京都大半日,我地就搭車返去梅田,大丸百貨裡有男孩最愛嘅tomica,一家人齊齊shopping後食埋呢個定食晚餐就完滿了!!

Day 6: 難波食街早餐->JR去關西機場->香港

最後,我地係難波買個燒小丸子同大阪燒後做早餐後,就搭車去機場準備返香港了,再係機場補返手信就結束是次6日夜大阪之旅了! 大人同小朋友玩得盡興,大家都有個難忘回憶!

Text & Photos : 鯨魚家姐蝦子細佬媽媽

【誠徵Bloggers!】想分享你的懷孕及育兒日常?請將投稿連同約40字個人簡介和近照一張,電郵到: [email protected],我們會幫你開設個人專欄,文章經編輯部潤飾後更有機會刊登在FB專頁,快點踴躍投稿吧!

鯨魚家姐‧蝦子細佬的雙職媽媽,忙於工作與教育孩子之間。天真無邪的兩姊弟既逗人歡樂,也惹人煩躁,一家人最喜愛玩樂,也熱衷郊遊,專門搜羅親子活動好去處、趣味郊遊路線、好玩的親子旅遊行程、分享育兒心得!

Follow Instagram: mami.presslogic

Share to Facebook