【用新鮮水果整Cup Cake健康又好味 六個步驟教整香蕉杯子小蛋糕】

【用新鮮水果整Cup Cake健康又好味 六個步驟教整香蕉杯子小蛋糕】

Bloggers 專欄 · 家家有廚娘
By 和牛B的成長日記 on 04 Apr 2018
我同和牛B都係甜品控,今次教大家做嘅呢款蛋糕,係用新鮮水果做主要材料嘅。食到食材最新鮮嘅味道,材料唔多,而且製作時間都好短,超簡單呀!!

香蕉杯子小蛋糕
材料:
香蕉一隻
雞蛋一隻
砂糖30克*
低筋麵粉60克
*香蕉本身都有果糖同埋香甜嘅,所以我落咗30克糖就比較甜,所以砂糖份量係可以再減少啲嘅。
做法:
1.香蕉磨蓉備用
2.將砂糖倒入雞蛋
3.用電動打蛋器打至企身
4.將香蕉蓉倒入 (3),再拌勻

5.低筋麵粉過篩,拌勻直至無粉粒
6.倒入杯子裡,放入爐180°C焗大概15分鐘就完成了
 
**每個焗爐的實際爐溫或會有偏差,所以再烤焗時要留意。
 
我嘅試食專員分享,覺得好味,但係佢話好甜呀 ~
所以下一次再做的時候,我會減糖嘅份量。
蕉味好香,就算磨咗蓉都會食到少少蕉肉。

Text & Photos : 和牛媽媽

【誠徵Bloggers!】想分享你的懷孕及育兒日常?請將投稿連同約40字個人簡介和近照一張,電郵到: [email protected],我們會幫你開設個人專欄,文章經編輯部潤飾後更有機會刊登在FB專頁,快點踴躍投稿吧!

在職媽媽分享我的日常育兒心得、假日最愛帶住和牛B四圍去玩分享我嘅親子、放電好去處。亦鍾意做手作玩具、教材,我仲好鍾意煮嘢食同大家分享幼兒食譜。 FB Page:http://www.facebook.com/80smami/

Follow Instagram: mami.presslogic

Share to Facebook