【適合一家大細食既香蕉蛋糕仔 五個步驟就完成簡單易整】

【適合一家大細食既香蕉蛋糕仔 五個步驟就完成簡單易整】

Bloggers 專欄
By 晴媽進化日記 on 07 Mar 2018

有時屋企有啲熟咗嘅香蕉,又食唔切,可以試下整大人小朋友都食到的香蕉蛋糕,呢款做法無泡打粉,小朋友食都唔怕。

Screen Shot 2018-03-07 at 6.49.17 PM

晴媽一整完,晴晴就嘈住要食,係剛剛食完午餐嘅情況下仲可以食到2.5個,真係好鍾意~

Screen Shot 2018-03-07 at 6.49.23 PM

(11個月大的晴晴)
有剩仲可以留返聽日早餐同下午茶~
(整之前記得比BB試左蛋白無過敏先)

Screen Shot 2018-03-07 at 6.50.00 PM
材料:
蛋黃 3隻
香蕉蓉 75g (熟透香蕉)
食用油 25g
低筋麵粉 50g (過篩)
凍蛋白 3隻
細砂糖 15g

做法:
1.油放入鍋中,小火加熱至出現油紋,熄火倒入低粉,快速拌勻後加入香蕉蓉(分兩次)拌勻再加
入蛋黃(一粒一粒加)拌勻,即成蛋黃糊備用
2.蛋白打至粗泡泡,加入糖(分三次),打至企身即可

Screen Shot 2018-03-07 at 6.51.13 PM
3.蛋白先挖1/3放入蛋黃糊內,翻拌均勻後倒入剩下的蛋白內,輕輕翻拌均勻(避免消泡)
(同時可以預熱焗爐)
4.倒入放了蛋糕模內,8-9分滿,倒好後,稍微拿起來往桌上震個幾下,震出氣泡(上面可以放入薄薄的一片香蕉片做裝飾,不放也可以)

Screen Shot 2018-03-07 at 6.51.19 PM
5.放入預熱好的焗爐內,轉160度20-25分,用竹籤插入蛋糕內,抽出無麵粉漿就完成。

Text & Photos : 晴媽


【誠徵Bloggers!】想分享你的懷孕及育兒日常?請將投稿連同約40字個人簡介和近照一張,電郵到: [email protected],我們會幫你開設個人專欄,文章經編輯部潤飾後更有機會刊登在FB專頁,快點踴躍投稿吧!

晴晴媽本身係一個中女大懶蟲,而家竟然日煮3餐,又遲睡早起,只為晴晴健健康康、肥肥白白、開開心心!

Follow Instagram: mami.presslogic

Share to Facebook