【照完結構出問題 腦室偏大係咩嚟 為BB健康著想產前檢查超重要】

【照完結構出問題 腦室偏大係咩嚟 為BB健康著想產前檢查超重要】

Bloggers 專欄 · 孕媽專區 · 媽媽心事
By BearYuen生活 on 22 Mar 2018

時間過得好快,不經不覺,丸BB已經13個幾月,肥肥白白好似健康咁成長緊。但其實回想起嚟,整個懷孕過程真係到爸媽鼻哥窿都無肉。

作為媽媽,大家都希望肚中孩子健康成長,當中很多事都不是我們能控制的,很有聽天由命的感覺。懷孕中的媽媽能做的只有控制飲食、心情、舉止斯文,務求令BB以最健康狀態成長,孕婦亦只有靠每次產檢,透過超聲波、醫生、姑娘的經驗,得悉孩子的健康情況。

猶記得懷孕期間每次產檢都要等很久,但無論等多久,孕婦們都會等,因為大家都知道產檢有多重要。而整個懷孕期,除了寶寶每天跟隨步伐成長之外,可說是有幾個大關要過,首先是抽血驗地中海貧血,之後就是做唐氏綜合症度頸皮檢查。做度頸皮檢查是媽媽陪我去做的,醫院剛好安排了一個教授級醫生為我做檢查,已經令我感覺安心一點,然後她又十分仔細為丸B度頸皮,得出的結果又令人滿意,所以丸媽自己當時沒有特別外出做T21或其他測試。


由於醫生在此階段都不能確定原因,唯有寫轉介信回政府醫院作詳細的檢查,結果要等一星期才能到醫院照超聲波,這一個星期極度難捱,一方面擔心BB,另一方面又諗如果真係有事點算?!返醫院照完之後,結果亦顯示BB的腦室是偏大了,醫生建議抽羊水進行化驗,以了解BB的身體有沒有其他問題,別無他法而又時間緊迫的情況之下,我們亦只好接受帶有風險的抽羊水檢查。(聽到都真係心都實埋,抽羊水又好鬼驚)

由於當時已經第22週,而抽羊水化驗的報告要等2-3星期,我們亦只好加錢進行多一項同樣可得出結果的自費晶片檢查,睇吓會唔會係有其他遺傳病令腦室出現問題,如是者隔幾天又回到醫院進行抽羊水。

這幾星期的心情真的要崩潰了,首先要擔心抽羊水的狀況,又要擔心化驗報告,真的每想到最壞結果都要哭了,這才發現甚麼叫做無能為力,幸好,到最後所有化驗結果顯示正常,卻不知道究竟甚麼原因腦室會比正常大,醫生亦只能繼續留意著寶寶腦室的大小,如果沒有持續變大就已經好好。

可幸的是之後幾次再做檢查,都發現丸B的腦室有變細,更加所有生長都正常,回想起嚟真係唔容易,特別係抽羊水呢個經歷,記得嗰朝去到醫院真係好驚,好彩老公可以陪住我抽,而醫生都真係非常細心,照住超聲波睇住BB嘅位置,如果唔係成支針拮入去肚入面都真係幾驚呀!

跟住落嚟就仲做咗飲糖水測試,呢杯糖水我又覺得無坊間講到咁難飲,只係似一杯凍檸水走檸。然後就仲有每個月一至兩次嘅普通產檢,直到臨生前無幾耐,驚險事又嚟啦,一次去健康院檢查前,BB喺肚入面活動無之前咁活躍,所以返健康院檢查時,醫生又建議要入院觀察。

結果入醫院又搞咗幾個鐘,開始聽BB心跳聲、抽血、超聲波等,而我內心非常之焦急,因為當時我記得夜晚係要食團年飯嘅,好彩醫生肯放我返屋企渡假,第二朝先再返去,又要再飲多杯糖水。好彩最後檢查所有嘢正常,飲完糖水就可以返屋企待產啦!

最終健康咁喺媽媽肚入面到38週,再開刀出世。所以話,各位媽媽能夠成功將BB健康咁生出嚟真係唔容易,而且產檢真係要做足,所有程序都可以幫到BB健康咁出世呀!

想知更多BearYuen同丸BB生活,可以支持埋https://www.facebook.com/BearYuenLife/

Text & Photos : BearYuen生活

【誠徵Bloggers!】想分享你的懷孕及育兒日常?請將投稿連同約40字個人簡介和近照一張,電郵到: [email protected],我們會幫你開設個人專欄,文章經編輯部潤飾後更有機會刊登在FB專頁,快點踴躍投稿吧!

做過副刊記者、親子網站編輯,2017年2月生咗丸BB之後, 全力挑戰人體極限,日頭工作夜晚湊仔。 期望做個好媽咪,同老公同個仔一同成長,一家三口開開心心,Happily Ever After咁!

Follow Instagram: mami.presslogic

Share to Facebook