懷孕脹氣頂住好難受 3招教你疏通胃氣

懷孕脹氣頂住好難受 3招教你疏通胃氣

孕媽專區
By PressLogic on 30 Apr 2018

「我個胃成日頂住頂住...好辛苦呀, 有時仲會有d胃痛既感覺」;「食一餐反,之後幾小時內不停有胃氣,真係頂唔順,攪到個口又淡,連食野都冇晒心機。」有唔少大肚媽媽,初初佗B時,會遇上胃氣問題,又可以點處理呢?

pregnancy-2196931_1280

懷孕初期常見現象

胃氣脹係初期準媽媽常見問題,因為荷爾蒙改變令消化的肌肉遲緩,減慢消化過程,同時BB慢慢成長,壓著其他器官,引起胃部不適。

shutterstock_797374042

處理胃氣脹方法

1.多餐少量 分餐進食

減少胃部工作量,可少食多餐,即每日6至8餐方式進食,避免一次過食過多食物,進食時慢慢咀嚼。

shutterstock_566329147拷貝

2.多吃纖維素

多吃蔬菜及水果,又或soda餅,都可幫助消化,而一些汽水、白菜容易引致胃氣脹,應避免進食。

shutterstock_614474747拷貝

3.多散步

 大肚婆正日坐容易引起胃氣脹,多散步可促進腸蠕動,飯後30分鐘後,到外面散步,又或家裏來回走動20至30分鐘,有助排便和排氣。

shutterstock_290863655拷貝

Follow Instagram: mami.presslogic

Share to Facebook