夫妻找出最佳溝通模式   爸爸要小心4個媽媽情緒地雷

夫妻找出最佳溝通模式 爸爸要小心4個媽媽情緒地雷

媽媽日常須知 · 孕媽專區
By PressLogic on 14 Jun 2018

有人形容女人是感性的,而男人是理性的。有時老公簡單的一句,使踩中了太太情緒地雷,引起不同的沖突。

地雷1,2

-我「幫」你湊細路
-「你」個囡/個仔做咩重唔去沖涼

shutterstock_543006241   .

「幫」、「你」這些字眼,容易令人覺得「邊個幫邊個,個仔囡你無份?」,但孩子是父母共同養育,不是單一方面邊個負責。可能爸爸你是無心,但聽者有意,所以你要小心用字啊~

.

又或有些,爸爸會覺得「幫囡仔沖涼,哩啲家務,係老婆既責任」,就劃出責任範圍,都是那一句家庭是大家的,夫妻需要多一份體諒與協助。

.

地雷3

-你每天係屋企有咩好累?

shutterstock_653207890

這句說話大多出現全職家庭主婦身上,但她們的內心會想「係屋企唔洗做啊?湊仔、洗衫、煮飯、做家務」,每件事都要花力氣,其實照顧及教育寶寶比完成一件事更累。其實,一句「謝謝你的付出」、「辛苦了」、「還好有你」,都可以比對方有更多動力。

.

地雷4

間隔個黃太好利害,一個人照顧3個小朋友,屋企重清潔得好乾淨!

shutterstock_1012223152

這句說話一定不可以說,媽媽第一個反應是「不如無去間隔住!」所謂「人比人比死人」,不要用比較的說話方式要人改變,只要簡單點出問題,但不要忘記關顧太太的難處,多點同理心與包容,少點斥責與比較。有問題要一家人一齊處理!

shutterstock_718513735

Follow Instagram: mami.presslogic

Share to Facebook