【想小朋友高人一等?你要識揀】

【想小朋友高人一等?你要識揀】

媽媽日常須知
By PressLogic on 10 Sep 2018

做爸媽嘅,除咗想小朋友學業進步,更希望嘅當然係睇住佢哋快高長大。每講到小朋友發育問題,家長們總會擔心子女唔長高。好多家長只係一味令子女勤做運動、打籃球增高,但原來想小朋友身高「贏在起跑線」,喺發育嘅黃金階段,多飲牛奶都係重要一環!

shutterstock
Photo from shutterstock

兒童發育最關鍵要素包括:骨骼同肌肉成長、身體新陳代謝。如果缺乏所需營養,即使多做運動也阻礙成效。換言之,想子女健康長大,除了運動,必須從飲食配合。而牛奶就最能提供到兒童發育嘅所需營養啦!

研究指出,牛奶含有豐富鈣質同維他命D,有益小朋友骨骼及牙齒成長,而且幫助血液凝固和傷口癒合,維持正常血壓,故對免疫功能也有益。另外,牛奶嘅蛋白質、鉀,同埋奶脂肪入面嘅脂肪酸,都有助增加肌肉質量,一日一杯,運動成效自然事半功倍!

shutterstock
Photo from shutterstock

牛奶對發育咁重要,身為媽媽當然要為小朋友準備最好!雖然市面上牛奶牌子選擇眾多,但要揀一隻含有最多營養嘅先最理想。

小編就發現維記牛奶喺保存營養方面,處理得仔細。佢全部牛奶都以適溫巴士德處理同消毒,用85°C低溫殺菌減少破壞牛奶中嘅蛋白質,保存營養同天然原味。

維記嘅100%鮮牛奶為例,佢每100毫升就有高達110毫克鈣、3.1克蛋白質,同碳水化合物、維生素和礦物質等營養,而且含0反式脂肪,比起其他奶品健康。

Photo from Kowloon Dairy

維記牛奶
Photo from Kowloon Dairy

另一方面,孩子攝取過多奶脂肪同時有機會變增肥!擔心孩子「愈飲愈肥」,媽媽們可選擇脂肪含量較低嘅牛奶,好似維記嘅半脂鮮牛奶,透過離心機物理程序,以離心力將牛奶脂肪由100%鮮牛奶中抽離,總脂肪含量只有鮮牛奶嘅一半!每100毫升就只有1.8克脂肪、49千卡路里,唔單止低脂,味道同時比脫脂奶香濃,小朋友幾嘴饞都會喜歡!

市面上牛奶進口地各有不同,想飲得安心首選本地信心品牌!維記每日由牧場鮮榨原奶,到處理、消毒、包裝,都係百分百香港製造,再由工場每日直送到各大市場,全程衛生無添加,大人小朋友都飲得安心。

shutterstock
Photo from shutterstock

爸媽掌握小朋友發育關鍵,用對方法,相信子女要快高長大一啲都唔難!

維記100%鮮牛奶 / 維記半脂鮮牛奶
售賣地點:各大超市
便利店
更多牛奶產品資料:https://www.kowloondairy.com/products/

Presented By Kowloon Dairy

Text: Mami Editorial

Follow Instagram: mami.presslogic

Share to Facebook