食太多含胡蘿蔔素食物 BB皮膚易變黃

食太多含胡蘿蔔素食物 BB皮膚易變黃

媽媽日常須知 · 家家有廚娘
By PressLogic on 12 Sep 2018

有啲媽媽會發現BB嘅皮膚愈嚟愈黃,就會好擔心BB有黃疸或肝臟問題,但原來BB皮膚變黃係同飲食有好大關係㗎!當BB開始加固後,如果進食太多含蘿蔔素嘅食物,BB嘅皮膚就會變黃。

shutterstock_159268637

胡蘿蔔素係人體無法製造而必須喺食物中獲取嘅營養素。胡蘿蔔、木瓜、南瓜、蕃薯、番茄、芒果等等,都含有非常豐富嘅胡蘿蔔素。

shutterstock_230518906

胡蘿蔔素會經由皮膚嘅皮脂腺排出體外,但係當人體攝取過多胡蘿蔔素嘅時候,佢哋就會大量累積喺皮脂腺豐富或角質比較厚嘅地方準備排出,例如臉、手掌同腳掌等。

shutterstock_38810587

不過爸爸媽媽可以放心嘅係,過量累積胡蘿蔔素並唔會危害到BB嘅身體。即使BB嘅皮膚變黃咗,只要均衡飲食一段時間就可以慢慢改善返。

shutterstock_573819535

但爸爸媽媽亦要注意,雖然各種新鮮蔬果對BB身體有益,但都要均衡攝取各種食物嘅營養素,唔好只畀BB食嚟食去都係某幾種食物,因為除咗令BB有機會變成小黃人之外,亦會欠缺其他食物先有嘅營養。

Text: Mami Editorial

Follow Instagram: mami.presslogic

Share to Facebook