BB學識叫邊個先?外國教授話你知事實真相

BB學識叫邊個先?外國教授話你知事實真相

媽媽日常須知
By PressLogic on 14 Sep 2018

相信爸爸媽媽都會好期待BB第一個開口叫嘅人係自己,尤其是十月懷胎、生完都不辭勞苦照顧BB嘅媽媽,當然最希望BB叫自己先啦!不過,外國就有教授指出,BB第一個叫嘅原來唔係媽媽,而係爸爸呀!

shutterstock_390477169

外國一間大學嘅教授表示,由於BB唔能夠靈活咁運用舌頭,加上受到嘴細細所限,發音會受到好大限制。

shutterstock_553175956

BB一般會先發「D」音,可以叫「Dad」;3個月大嘅時候就可以發「G」、「K」同「D」音;6個月時可以發「T」同「N」音;去到9個月大嗰陣,先可以發「P」同「B」音。至於叫媽媽所需要發嘅「M」音,由於需要同時控制嘴唇,所以BB會更遲先學得識。

shutterstock_400183570

不過,媽媽都唔駛太傷心!因為專家話,BB雖然會先發「D」音,但對佢哋嚟講都係無意義嘅發音,佢哋唔係真係識叫爸爸呀!當BB聽到自己把聲會覺得好驚喜,先至有動力去繼續學講嘢,所以BB叫邊個先都唔代表佢會鍾意嗰個人多啲㗎!

shutterstock_218714161Text: Mami Editorial

Follow Instagram: mami.presslogic

Share to Facebook