【整嘢食畀小朋友 食物造型唔少得】

【整嘢食畀小朋友 食物造型唔少得】

Bloggers 專欄 · 家家有廚娘
By 駿琳mama on 25 Sep 2018

又到3點3,整咩比小朋友食好。造型又要吸引。就用公仔模做蒸蛋糕啦!呢份食譜大人小朋友都岩食,20分鐘內方可完成。

材料: 低筋面粉 60g、雞蛋 2隻、糖 16g



做法:

1. 先將雞蛋用打蛋器打至起泡

2. 將糖分3至4次加入雞蛋內打勻

3. 低筋麵粉過篩加入蛋糊內輕輕拌勻(分2至3次加入)

4.直至蛋糊內沒有粉粒。

5.將蛋糊注入模具中(蒸前可以「鄧」下等氣泡消除)

6.放入蒸爐以100°c焗10分鐘或鑊中水滾計10分鐘(蓋上錫紙)

7.放涼脫模,就可以享用。

最後送上我家小朋友的為食相(都未吞,已經想放第2舊入口)

==============================

Text & Photos : 駿琳Mama

【誠徵Bloggers!】想分享你的懷孕及育兒日常?請將投稿連同約40字個人簡介和近照一張,電郵到: [email protected],我們會幫你開設個人專欄,文章經編輯部潤飾後更有機會刊登在FB專頁,快點踴躍投稿吧!

2016年10月尾誕下第一個愛情結晶,年半後成功懷小公主,2018年5月正式轉為全職媽媽,閒時會做手作,煮食及育兒分享。

Follow Instagram: mami.presslogic

Share to Facebook