點解孩子唔能夠好好相處?好多時係由大人一手造成 3個大人常踩中嘅地雷

點解孩子唔能夠好好相處?好多時係由大人一手造成 3個大人常踩中嘅地雷

親子相處
By PressLogic on 16 Oct 2018

唔知點解,大嘅孩子同小嘅孩子相處時總係好似唔咬弦咁,一時又爭玩具,一時又互相推撞,令父母頭痛不已,但父母又有冇諗過,其實小朋友會唔鐘意對方,有可能係由父母一手造成呢?不妨回想一下,自己有冇曾經對孩子做過以下呢3件事。

shutterstock_1158609730

1. 只關注年幼嘅一方

喺大人眼中,較年幼嘅孩子會較脆弱,需要更多呵護同幫助。例如喺飲食方面,大孩子可以自行進食,大人就唔會多加理會,但就會逐匙餵小孩子。雖然係孩子自理能力嘅差異而令大人有唔同嘅對待方法,但大孩子並唔會明白自己同小孩子嘅能力有咩分別,只會覺得大人都只對小孩子熱心,反而冷落自己。

shutterstock_1012978102

2.要求孩子大讓細

大人都會理所當然認為,大孩子就係哥哥/姐姐,有責任照顧弟弟妹妹,所以好多時都會要求大孩子遷就小孩子,對於本來集萬千寵愛在一身嘅大孩子嚟說,忽然大人嘅愛同關注都被小孩子搶走,連自己都要被迫遷就小孩子,難免會心裡難受,甚至對小孩子產生憤怒、嫉妒等情緒,認為係小孩子搶走自己嘅一切,而更唔想讓小孩子,如果爸爸媽媽呢個時候迫大孩子道歉或故意斥責,更會惹起大孩子反感。

shutterstock_570751849

3.比較孩子

大人為咗激勵孩子,好多時會有比較性嘅說話畀孩子聽,例如:「你睇下XX食得幾快!」、「你學下人啦!」、「你要似XX咁乖呀!」傳入孩子嘅耳中,就變成自己不如人優秀,加深二人之間嘅競爭感,而被認為做得唔好嘅一方更會覺得傷心。

shutterstock_36525577

Text: Mami Editorial

Follow Instagram: mami.presslogic

Share to Facebook