膠布等4樣用品  建議放喺媽媽跟身化妝袋

膠布等4樣用品 建議放喺媽媽跟身化妝袋

媽媽日常須知 · 媽媽心事
By PressLogic on 19 Oct 2018

BB出世之後,媽媽們嘅靚靚手袋會換成奶粉袋之外,到小朋友開始學行,周圍跌跌撞撞嘅時候,連媽媽嘅化妝袋都要變身做急救箱。以下嘅急救小法寶,相信好多媽媽都會常備喺佢地嘅化妝袋入面。

1. 膠布

shutterstock_602527850_3

擦損嘅傷口,清潔好之後貼上膠布,除左可以減低傷口接觸到細菌嘅機會,如果係有公仔圖案嘅膠布,有時或者仲會有止痛嘅魔法功效。

2. 傷口消毒藥水(獨立包裝)

shutterstock_100065980
貼膠布之前可以用消毒生理鹽水或者傷口消毒藥水洗乾凈傷口,雖然可用煮過嘅冷開水或樽裝礦泉水代替,不過傷口消毒藥水可以殺菌,唔怕之後發炎,咁就放心得多啦。

3. 止痕藥膏

shutterstock_1142374517   因為小朋友比較惹蚊,容易比蚊咬到,帶備定止痕嘅藥膏,就唔怕佢地不停講「好痕呀」同埋抓損喇。

4. 薰衣草精油

shutterstock_228117115_2

最近聽到唔少媽媽愛上薰衣草精油,仲大讚佢係急救嘅好幫手,原來因為薰衣草精油可以消腫、止血、殺菌、同埋幫助傷口癒合,佢嘅香味仲可以安撫小朋友受傷後嘅不安情緒,所以有啲媽媽出街都會帶備一小支旁身。不過,如果要用精油,特別係用喺小朋友身上嘅話,一定要留意精油店舖嘅信譽同產品品質,仲要留意產品用法指引呀。

Text: Mami Editorial

Follow Instagram: mami.presslogic

Share to Facebook