【塞奶之苦令人愁 嚴重起嚟會引起乳腺炎要食藥】

【塞奶之苦令人愁 嚴重起嚟會引起乳腺炎要食藥】

Video · Bloggers 專欄 · 媽媽日常須知
By 駿琳mama on 21 Oct 2018

母乳媽媽絕對會明白的塞奶之苦,BB食得唔好會塞、乳腺唔通會塞、手擠唔清會塞、泵得唔清會塞,嚴重起黎會引起乳腺炎,發燒,食藥。

shutterstock_534134902

最好揀支持母乳餵哺嘅醫生,因為會開岩母乳媽媽食嘅藥。
真係滴滴皆辛苦。但點辛苦都要比最好既給寶寶(世衛建議餵哺至2歲以上最佳)
第一個我堅持了15個月,第二個我一定會繼續直至自然離乳。
今日係生產後既第7天,塞晒硬到完全手推熱敷冷敷咩都出齊,泵都泵唔到,比我巧遇一支疏乳棒,真是我的急救恩物,疏左2次,粒粒硬塊已經少左好多,試下用泵機泵,嘩!出乎意料之外。只係5分鐘已經泵到110ml,比塞奶前足足多左一半。曙光再現!

2

使用時機:

1.產後:生產後立即開始,以梳頭髮的力度即可,餵哺前/泵奶前疏一疏(3圈左右)
2.脹奶,乳腺阻塞時處理:疏的力度同正常的狀況下有所不同,需將棒上既顆粒向下壓,深度要是顆粒的高度,每次餵哺或泵奶前疏3至5圈。建議依照乳腺既阻塞程度去增加使用頻率同圈數。

3

用法可收看YouTube 影片會有詳細講解
https://www.facebook.com/tasteforlifehk/videos/912118025548562

==============================

Text & Photos:駿琳mama

【誠徵Bloggers!】想分享你的懷孕及育兒日常?請將投稿連同約40字個人簡介和近照一張,電郵到: [email protected],我們會幫你開設個人專欄,文章經編輯部潤飾後更有機會刊登在FB專頁,快點踴躍投稿吧!

2016年10月尾誕下第一個愛情結晶,年半後成功懷小公主,2018年5月正式轉為全職媽媽,閒時會做手作,煮食及育兒分享。

Follow Instagram: mami.presslogic

Share to Facebook