愛孩子多過愛自己 5件媽媽著緊小孩多過自己嘅事

愛孩子多過愛自己 5件媽媽著緊小孩多過自己嘅事

媽媽心事 · 親子相處
By PressLogic on 30 Oct 2018

做女嗰陣無憂無慮,只要顧掂自己就可以,想做咩就做咩,自己開心最緊要;但係當做咗媽媽後,孩子彷彿變成世界嘅中心,媽媽嘅所有時間、心機都主要花喺BB身上,只想將最好嘅都留畀孩子。以下5件日常事都體現到媽媽已經愛孩子多過愛自己:

dbade78de40b482a864ac57dbf84ce13

1. 最好都留畀孩子

媽媽總想將最好嘅嘢都留畀孩子,例如美食都將最大嘅一份分畀仔女,自己只食少少甚至唔食,只要見到孩子心滿意足嘅樣就最開心。

a87cf892035180b24b22b4a5fc303efa

2. 錢都用喺孩子身上

師奶仔性格嘅媽媽喺平時買嘢都會落力格價或講價,只想慳得一蚊得一蚊,有時連買件衫畀自己都唔捨得,但當見到標榜對孩子有益處嘅食物、玩具或教材,媽媽都會毫不猶疑買、買、買!自己咩都可以慳,就係孩子嘅嘢唔慳得!

a296fceaf18774ce5d3ba7afa414c7fa

3. 最緊張孩子嘅健康

買食材愈天然有機愈好、總記掛著要時刻為孩子清潔消毒雙手、雙眼無時無刻都緊盯著孩子有冇危險⋯⋯做媽媽嘅最怕孩子會生病受傷,一旦孩子出事,媽媽都會毫不猶疑將孩子送院治療。但如果媽媽自己有唔舒服,就帶個口罩、隨便買啲藥食就算,與其睇醫生等咁耐,不如爭取時間湊仔。

216552a333252041b9ee96e7c7977895

4. 為湊孩子推卻聚會

由成為媽媽嘅一日開始,媽媽嘅時間都係屬於孩子,無論幾忙幾攰幾羨慕冇孩子嘅朋友都好,媽媽都係放心唔落要扔低孩子畀其他人照顧而自己出去玩或聚會。即使有重要嘅聚會必須出席,媽媽都會成日諗住仔女,心不在焉而無法玩得盡興。

e6ffd3dcd266e8235a0cac5358cb9154

5. 孩子扮靚靚優先

曾幾何時,媽媽都係一個貪靚嘅少女,最鍾意去Shopping買新衫,但成為媽媽後,去親Shopping都淨係掛住買嘢畀孩子,買到靚嘅童裝仲興奮過買靚衫畀自己!每逢出街、節日、活動,媽媽都會花足心思為孩子配搭穿著,但自己就冇時間打扮。

49ad70b31304c585e4916262220d9344

Text: Mami Editorial

Photo Source: Pinterest

Follow Instagram: mami.presslogic

Share to Facebook