【 全家遊九洲福岡 和服親子裝靚到爆】

【 全家遊九洲福岡 和服親子裝靚到爆】

Bloggers 專欄 · 親子好去處
By Pig Wing on 10 Nov 2018

呢排好少寫blog,其實係因為我又同左蠔豉妹妹去旅行!上次蠔豉妹妹同嫲嫲、姑姐一齊去台北,今次就同公公、婆婆去福岡。

其實今次係慶祝埋我同老公既5週年結婚紀念日,所以就決定正日當日去著和服!

本身周圍都可以租和服著,點知好多間有小童(3歲或以上)和服既,唔代表有BB(1-2歲)和服提供!

如果你既BB係1歲以下又未識企、行的話,就真係更少,所以出發前記得先問清楚!

今次我揀既係花水木,因為去太宰府著最襯!

https://www.fukuoka-kimono.com/

我地選擇2小時租借和服套餐:

女: 3000-3500円

男: 3500円

小童: 3500円

女仕既有大概80款揀,媽媽同工人姐姐好快就揀好,而我,就決定睇埋BB有咩款先決定。

媽媽揀左黃色,工人姐姐就揀左紅色!

小童都有十幾款,但BB款其實得4款:紅、藍、黃、粉紅

我諗都無諗就決定要紅!小朋友著紅色最可愛!

所以我都揀左紅色!我仲加左1000円set頭~


唔set頭都會幫各女仕夾返個花花!

男仕既選擇唔算好多,我老公同爸爸好快就揀好~

著完就出去啦!

一路行,一路有好多人讚蠔豉妹妹卡娃伊!

蠔豉妹妹都好熱情咁不停同人say hello!

本身想行去太宰府參拜一下,點知太多人!所以影左幾張相就走人,之後就行左去另一邊!


行去另一邊就見到有幾棵紅葉,所以就不斷影下!



帶住小朋友,其實2個鐘都好夠,我地行左個半錢就已經去還衫,換返便服之後先去食野同買手信。

個人覺得,又老又幼嘅旅行帶埋工人姐姐真係好好,有時想同2老出夜街就可以叫工人姐姐陪妹妹留係酒店,如果無工人姐姐,就要搵一個人陪妹妹lu!

==============================

Text & PhotosPig Wing

【誠徵Bloggers!】想分享你的懷孕及育兒日常?請將投稿連同約40字個人簡介和近照一張,電郵到: [email protected],我們會幫你開設個人專欄,文章經編輯部潤飾後更有機會刊登在FB專頁,快點踴躍投稿吧!

一家5口,3個人類,2隻貓星人!作為一個新手媽媽!堅決繼續密密食!密密買!密密去旅行!

Follow Instagram: mami.presslogic

Share to Facebook