【幼兒甜品食譜:無蛋無奶豆乳布丁】

【幼兒甜品食譜:無蛋無奶豆乳布丁】

Bloggers 專欄 · 家家有廚娘
By 茯柃媽媽 on 11 Nov 2018

茯柃媽媽最近愛上左食布丁,每次茯柃都會眼金金咁睇住叫我比佢食。所以今次整呢個豆乳布丁比佢試下,全素食者都岩食嫁。

材料 (2杯份量):
豆漿 200ML
粟粉 17G
原糖 5G

我地屋企已經無用砂糖好耐,轉左用原糖;原糖就係一啲不經漂白及精鍊工序較少嘅糖(Raw sugar)
豆漿可選用無糖豆漿,糖可以隨意加多減少,自己控制甜度。
做法:
1. 洗乾淨容器,用熟水沖一沖(唔洗抹乾)備用,有防黏作用
2. 栗粉同原糖拌勻,豆漿逐少加入拌勻至無顆粒
3. 開細火煮約5-6分鐘,期間要KEEP住攪拌,變濃稠後可熄火

4. 將液體倒入模具,待冷卻至室溫後包好保鮮紙,冷藏大概6小時或過夜
5. 取出後用手輕力按一按布丁外圍表面幫助與模具分離
6. 可隨意搭配水果/果醬或其他即可食用(我自己加左黑芝麻粉)

超簡單豆乳布丁完成!

==============================

Text & Photos:茯柃媽媽

【誠徵Bloggers!】想分享你的懷孕及育兒日常?請將投稿連同約40字個人簡介和近照一張,電郵到: [email protected],我們會幫你開設個人專欄,文章經編輯部潤飾後更有機會刊登在FB專頁,快點踴躍投稿吧!

全職媽媽,育有一名酷似父母牛脾氣的女兒!

Follow Instagram: mami.presslogic

Share to Facebook