BB返幼稚園令爸媽期待嘅3樣嘢

BB返幼稚園令爸媽期待嘅3樣嘢

升學攻略 · 媽媽心事
By PressLogic on 23 Nov 2018

BB開始大要返幼稚園,雖然爸爸媽媽一定會好擔心BB,係度諗到底BB適唔適應到學校生活、會唔會比其他同學仔蝦等等⋯⋯

但呢個係所有小朋友必經嘅階段,爸爸媽媽與其擔心咁多,不如比多啲信心自己同小朋友,一齊去期待下BB會有咩表現。

以下三樣嘢一定會令你更期待BB返幼稚園:

shutterstock_704737204

1.唱歌

幼稚園經常會有唱遊活動,透過唱歌做動作教小朋友唔同知識。

每當BB學校唱完,返黎一定會興高采烈咁唱返比你聽。

可能第一次聽,你唔會知BB到底唱緊咩,但經過一日一日,你會慢慢聽得明BB唱咩,又或者你會透過佢地做嘅動作大概估到歌詞含意。

到時你又會陪佢一齊唱下,就會發現原來BB不知不覺間一日比一日進步。

2.勞作

幼稚園成日都有勞作堂,可能只係填下顏色、做下小手工或者簡單畫下公仔。

能BB講嘢未係好叻,未識用言語好明確咁表達佢諗咩。

但透過呢啲勞作,不妨去諗下點解BB會咁樣畫、咁樣表達,可以睇到你唔知嘅BB內心世界,亦會發現小朋友嘅思維係原來係咁純真可愛。

shutterstock_132261485

3.表演

每到學期尾,學校都會為唔同年級嘅小朋友提供表演機會。

可能會唱下歌、做下話劇、跳下舞,但呢啲都係你前所未見、亦唔會估到BB原來可以做得到嘅嘢。

shutterstock_272126510

Text: Mami Editorial

Follow Instagram: mami.presslogic

Share to Facebook