【半年Playgroup有感 建立BB嘅學習新里程】

【半年Playgroup有感 建立BB嘅學習新里程】

Bloggers 專欄 · 靚媽鬆一鬆 · 親子好去處 · 升學攻略 · 媽媽日常須知
By Mabel Mama on 30 Nov 2018

由仔仔十個月大的時候就開始同渠接觸play group依個學習新里程。

慢慢依半年已經同仔仔嘗試了7,8間不同地方舉辦的play group。Play group 大多都是需要家長陪同,我自己就通常會一個人陪仔仔上,畢竟爸爸要努力工作。

15435563056384WeChat 圖片_20181130133640

一開始就從自己住的附近開始搵,但可能附近的學習普遍都要求至少有8至10位家庭,所以喺一小時內的教學通常小朋友都喺學習團體做同樣的動作以及玩同樣的玩具。

不僅僅喺有共同的情況,有時候人數一旦多起來,一個小朋友有兩位家長一齊陪同,間課室就更加顯得小。

之後更去咗由教材以及出版社舉辦的,但由於推銷成分好重,一想到一連串的推銷活動,我就不太願意繼續陪小朋友學習。

而之後經朋友介紹都嘗試了又私人預定會所舉辦的,預定政府體育館舉辦的,甚至是媽媽組私下舉辦的。

都發覺有安全隱患,因為都屬於私人舉辦性質,仔仔屬於好動的小朋友,大多時間喜歡周圍走。如果喺缺少安全設施的地方上課,小朋友好容易受傷。

最後,我都選擇了國際幼稚園所提供的,原因是小朋友的十級好動在外籍老師眼中喺好平常,加上幼稚園的配套相對比較完善,當然價錢方面都相對貴小小。同埋地方上都比較遙遠...

但至少收費上只有上與不上的選擇,沒有多餘的推銷配套,所以相較而言我很放心。

種種的經歷只是我為小朋友尋找適合渠自己的學習環境以及切身感受。並非批評邊一間學校或者私人教學的不足。畢竟每位小朋友的脾氣同適應力都各有不同,所以我建議家長們可以多花時間陪同小朋友嘗試多一些教學模式,激發下佢地的小宇宙。


大家喺教育上一齊努力吧!

*圖片不代表任何一間教學中心或者學校*

==============================

Text & Photos : Mabel Mama

【誠徵Bloggers!】想分享你的懷孕及育兒日常?請將投稿連同約40字個人簡介和近照一張,電郵到: [email protected],我們會幫你開設個人專欄,文章經編輯部潤飾後更有機會刊登在FB專頁,快點踴躍投稿吧!

90後新手媽媽,不安於現狀,愛運動,愛交際,更愛自由。鐘意發掘新的生活玩意同育兒資訊。成為媽媽後最大的目標就同仔仔一齊成長。

Follow Instagram: mami.presslogic

Share to Facebook