小可仁募捐行動成功籌款1900萬 另幫6名罕見病童接受治療

小可仁募捐行動成功籌款1900萬 另幫6名罕見病童接受治療

媽媽日常須知
By PressLogic on 04 Dec 2018

17個月大嘅小可仁接連不幸患有罕見病,但治療當中嘅免疫療法費用高昂,本身係醫生嘅爸爸就透過中文大學醫學院喺社交網站發出帖文籌款,截至昨天成功籌得1900萬。

香港中文大學校友慈善基金為小可仁進行嘅募捐行動,全城有唔少人響應,包括超過3,200人嘅個人捐款共約640萬元、劉鑾雄慈善基金690萬元、一位無名氏340萬元、古天樂慈善基金20萬元、張安德慈善基金10萬元。另外,中大醫學院「愛能助」醫療計劃亦獲李嘉誠基金會額外捐助200萬元,資助張可仁及其他病童進行免疫治療。

46514542_1407389599396836_5344920009112027136_o

基金會指,是次嘅籌款將會由小可仁擴闊至威爾斯親王醫院兒童癌症中心患上相類疾病需免疫治療嘅其他6位病童。

中大校友慈善基金已成立專案小組分別審批同監察,確保善款捐助上述7位小朋友治療上,及把餘款捐助治療其他患有罕見癌症嘅兒童,包括已知喺另外2所公立醫院嘅3個可能需要援助嘅相類個案。

Text:Mami Editorial

Photos & Sources:中大校友慈善基金

Follow Instagram: mami.presslogic

Share to Facebook