媽媽難得成功自然懷孕 但懷孕20週囝囝被診斷左心臟發育不良

媽媽難得成功自然懷孕 但懷孕20週囝囝被診斷左心臟發育不良

Uncategorized
By PressLogic on 06 Dec 2018

英國男童Reggie未出世已被診斷患有HLHS,即左心臟發育不良,醫生指孩子出世後只有50%生存機會,甚至會喺幾小時內死亡。但慶幸爸爸媽媽冇放棄過Reggie,經過多次心臟手術後,Reggie成功活到現在,惟近日被醫生指出,因Reggie身體過度受損,再無法做手術,只有5分1機會活到5歲,隨時隨地會心臟驟停。

0_THP_CHP_301118SLUG_3006JPG

Reggie能夠嚟到依個世界絕對得來不易。37歲嘅Michelle同丈夫一齊6年,都無法懷孕,亦被醫生指懷孕唯一方法係體外授精。Michelle於是放棄,但有一次喺慶祝除夕後,Michelle身體不適入院,意外發現懷孕。

但喺Michelle懷孕22週嘅時候,醫生發現未出世嘅囝囝患有HLHS,但佢哋無辦法放棄囝囝,因為Michelle話「當時我確確實實感受到Reggie喺肚入面」。

Michelle係生產過程接近失咗2升血,但不幸之中嘅大幸係Reggie成功出世,更有9磅12安士重。可惜,Michelle兩公婆被告知Reggie只有50%生存機會,甚至會喺幾小時內死亡,暫時幫到Reggie延命方法係接受心臟手術。所以Reggie一出世就接受咗9個鐘手術,Michelle同時仍意識到會有最壞嘅情況發生。

0_THP_CHP_301118SLUG_2976JPG

幸運之神一直陪伴Reggie,Reggie成功戰勝死神,雖然未來會有好多未知數,但Michelle同老公無放棄過每一個Reggie有可能生存嘅機會,後來囝囝再接受第2次心臟手術。

每一次手術,Michelle一家都無藐視過任何一個幫Reggie生存嘅可能性,Michelle話「我已經問過上帝,當Reggie時間到了,我會走喺佢面前,幫助佢超越生命第二次旅程」。

0_THP_CHP_301118SLUG_3005JPG

Michelle充分珍惜同囝囝相處嘅每一秒,宜家Reggie已經兩歲零三個月,每六個月就需要接受一次心臟檢查,但不幸係最近醫生指Reggie身體已經開始損壞,唔太可能接受心臟移植,只有5分1機會活到5歲,隨時隨地會心臟驟停,但對於Michelle嚟講只要相信,囝囝都能夠活下去:「未來或者會出現新技術可以幫助囝囝」。

Michelle希望透過自己故事鼓勵其他同樣受到HLHS影響嘅家庭,呼籲所有新生兒接受心臟掃描,咁樣任何冠心病病例都唔會被忽視,因為好多BB因為未被診斷而失去生命,如果可以更早發現,佢哋就可以有更大嘅生存機會。

Text:Mami Editorial

Photos & Sources:Daily Mirror

Follow Instagram: mami.presslogic

Share to Facebook